Foodservice

Apelsin- och dragonbakat kalkonbröst

Rätten som passar lika bra till vardags som på festbordet. Dragon och apelsininbäddad kalkon i ugn som vilar på en bädd av rotfrukter, potatis och syrlig fänkål.

(24st) Klicka för att ge betyg
1 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tid ca: 150 min

Ingredienser

ca 1,2 kg
½ kalkonbröst
1 st
ekologisk apelsin
1 kruka
fransk dragon, finhackad
1 dl
persilja, finhackad
1-2 st
vitlöksklyftor, rivna
0,5 kg
fast potatis
2 st
små lökar, gärna knipplök
2 st
morötter
2 st
fänkålsstånd
salt & svartpeppar
olivolja
Sås
2 st
schalottenlök, finhackad
1 msk
smör
3 dl
torrt, vitt vin
5 dl
grädde
1 msk
kycklingfond
1 st
lime
salt & svartpeppar

Så gör du

1
Sätt ugnen på 125°C. Finriv apelsinskal och blanda med dragon, persilja, vitlök samt lite olja. Krydda kalkonen med salt och svartpeppar runt om.
2
Klappa därefter in ört- och apelsinblandningen i kalkonen. Låt gärna stå 1-2 timmar i kylskåp.
3
Skär halva apelsinen i grova skivor. Halvera potatisen och skär löken i klyftor. Skär morötter och fänkål i grova bitar. Lägg alla grönsaker i botten av en ugnsfast form och ringla lite olja över. Salta och peppra.
4
Lägg kalkonen på grönsakerna och stek i mitten av ugnen ca 1,5 timme eller tills kalkonen har en innertemperatur på 70°C. Låt kalkonen vila och skär den sedan i tunna skivor.
5
Sås; bryn löken i lite smör så att den blir lite genomskinlig.
6
Häll på vinet och låt det koka ner till ca 1 dl.
7
Tillsätt grädde och låt puttra tills såsen fått en fin konsistens. Smaka av med kycklingfond, finrivet limeskal, salt och svartpeppar. Vill du ha mer limesmak, tillsätt även saften.

Fler Recept

Recept

Kalkonfärsbiffar med kalkonbacon & blomkål

Läs Mer
Recept

Kalkonovanlår med smak av rosépeppar och dragon, på en macka med manchegokräm

Läs Mer
Recept

Paj med kalkonbacon och Västerbottenost

Läs Mer
Recept

Kalkontårta med extrarökt kalkonbröst & färska fikon

Läs Mer
Recept

Helstekt kalkon fylld med citrus, pinjenötter och brödstuffing

Läs Mer
Recept

Carbonara med skogschampinjon och kalkonbacon

Läs Mer
Recept

Gräddädelostfylld tunnskivad kalkonfilé med hasselbackspotatis och blåbärssås

Läs Mer
Recept

Hoisinglaze med sesam och ketchup

Läs Mer
Recept

Ingelstasylta med syltade kantareller

Läs Mer
Recept

Krämig indisk kalkoncurry med kokos och vindaloo

Läs Mer