Foodservice

Apelsin- och dragonbakat kalkonbröst

Rätten som passar lika bra till vardags som på festbordet. Dragon och apelsininbäddad kalkon i ugn som vilar på en bädd av rotfrukter, potatis och syrlig fänkål.

(12st) Klicka för att ge betyg
1 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tid ca: 150 min

Ingredienser

ca 1,2 kg
½ kalkonbröst
1 st
ekologisk apelsin
1 kruka
fransk dragon, finhackad
1 dl
persilja, finhackad
1-2 st
vitlöksklyftor, rivna
0,5 kg
fast potatis
2 st
små lökar, gärna knipplök
2 st
morötter
2 st
fänkålsstånd
salt & svartpeppar
olivolja
Sås
2 st
schalottenlök, finhackad
1 msk
smör
3 dl
torrt, vitt vin
5 dl
grädde
1 msk
kycklingfond
1 st
lime
salt & svartpeppar

Så gör du

1
Sätt ugnen på 125°C. Finriv apelsinskal och blanda med dragon, persilja, vitlök samt lite olja. Krydda kalkonen med salt och svartpeppar runt om.
2
Klappa därefter in ört- och apelsinblandningen i kalkonen. Låt gärna stå 1-2 timmar i kylskåp.
3
Skär halva apelsinen i grova skivor. Halvera potatisen och skär löken i klyftor. Skär morötter och fänkål i grova bitar. Lägg alla grönsaker i botten av en ugnsfast form och ringla lite olja över. Salta och peppra.
4
Lägg kalkonen på grönsakerna och stek i mitten av ugnen ca 1,5 timme eller tills kalkonen har en innertemperatur på 70°C. Låt kalkonen vila och skär den sedan i tunna skivor.
5
Sås; bryn löken i lite smör så att den blir lite genomskinlig.
6
Häll på vinet och låt det koka ner till ca 1 dl.
7
Tillsätt grädde och låt puttra tills såsen fått en fin konsistens. Smaka av med kycklingfond, finrivet limeskal, salt och svartpeppar. Vill du ha mer limesmak, tillsätt även saften.

Fler Recept

Recept

Kalkonköttbullar

Läs Mer
Recept

Ingefärs- och honungsvingar

Läs Mer
Recept

Kalkongryta med kalkonbacon och grönsaker

Läs Mer
Recept

Saltrostade mandlar

Läs Mer
Recept

Kryddstarka kalkonstrimlor med kinesiska smaksättare

Läs Mer
Recept

Dragonkalkon

Läs Mer
Recept

Medelhavsinspirerad kalkongryta

Läs Mer
Recept

Färskost- och ricottafylld kalkonbröstfilé

Läs Mer
Recept

Kalkonkorv i Chicagostil

Läs Mer
Recept

Wilmaschnitzel med rabarberglaze och fänkålsslaw

Läs Mer