Foodservice

Apelsin- och dragonbakat kalkonbröst

Rätten som passar lika bra till vardags som på festbordet. Dragon och apelsininbäddad kalkon i ugn som vilar på en bädd av rotfrukter, potatis och syrlig fänkål.

(20st) Klicka för att ge betyg
1 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tid ca: 150 min

Ingredienser

ca 1,2 kg
½ kalkonbröst
1 st
ekologisk apelsin
1 kruka
fransk dragon, finhackad
1 dl
persilja, finhackad
1-2 st
vitlöksklyftor, rivna
0,5 kg
fast potatis
2 st
små lökar, gärna knipplök
2 st
morötter
2 st
fänkålsstånd
salt & svartpeppar
olivolja
Sås
2 st
schalottenlök, finhackad
1 msk
smör
3 dl
torrt, vitt vin
5 dl
grädde
1 msk
kycklingfond
1 st
lime
salt & svartpeppar

Så gör du

1
Sätt ugnen på 125°C. Finriv apelsinskal och blanda med dragon, persilja, vitlök samt lite olja. Krydda kalkonen med salt och svartpeppar runt om.
2
Klappa därefter in ört- och apelsinblandningen i kalkonen. Låt gärna stå 1-2 timmar i kylskåp.
3
Skär halva apelsinen i grova skivor. Halvera potatisen och skär löken i klyftor. Skär morötter och fänkål i grova bitar. Lägg alla grönsaker i botten av en ugnsfast form och ringla lite olja över. Salta och peppra.
4
Lägg kalkonen på grönsakerna och stek i mitten av ugnen ca 1,5 timme eller tills kalkonen har en innertemperatur på 70°C. Låt kalkonen vila och skär den sedan i tunna skivor.
5
Sås; bryn löken i lite smör så att den blir lite genomskinlig.
6
Häll på vinet och låt det koka ner till ca 1 dl.
7
Tillsätt grädde och låt puttra tills såsen fått en fin konsistens. Smaka av med kycklingfond, finrivet limeskal, salt och svartpeppar. Vill du ha mer limesmak, tillsätt även saften.

Fler Recept

Recept

Ingelstastuffing

Läs Mer
Recept

Asiatisk nudelsallad med stekt kalkonbröst

Läs Mer
Recept

Kalkongryta med kokos, lime och ingefära

Läs Mer
Recept

Raggmunk med kalkonbacon

Läs Mer
Recept

Fyllt kalkonbröst med Ajvar relishsås

Läs Mer
Recept

Ugnsstekt kalkonbröst med grön dinkelsallad

Läs Mer
Recept

Rivig kalkonfärssoppa

Läs Mer
Recept

Portvinsmarinerat kalkonbröst

Läs Mer
Recept

Tortillapizza med kalkonpepparsalami, tomat och mozzarella

Läs Mer
Recept

Ingelstasylta med syltade kantareller

Läs Mer