Foodservice

Citrusrostad kalkon med gräddädelostsås & rostade primörer

Helstekt kalkon passar utmärkt att bjuda till vårens middagsbjudning. Vi smaksätter med brynt smör, ingefära och mängder av citrus. Citrusen ger en härlig fräschör till denna klassiska rätt.

(17st) Klicka för att ge betyg
8 portioner
Svårighetsgrad: Svår
Tid ca: 150 min

Ingredienser

Citrusrostad kalkon
1 st
hel kalkon, tinad eller färsk ca 4 kg
150 g
smör
4 st
citroner, saft & skal
2 st
lime, saft & skal
1 dl
japansk soja
50 g
fryst, hackad ingefära
salt & svartpeppar
Rostade primörer
500 g
delikatesspotatis
500 g
morötter
500 g
palsternacka
1 knippe
rödlök
2 st
vitlök
olivolja
salt & svartpeppar
Sås
280 g
gräddädelost
5 dl
crème fraiche
2 msk
kycklingfond
2 dl
vatten
salt & peppar
Tillbehör
2 knippe
sparris
1 msk
smör

Så gör du

1
Ta ur påsen ur kalkonen. Bind ihop lårbenen.
2
Bryn smöret tills det får en nötbrun färg. Tag av från plattan och tillsätt finrivet skal från citron och lime, saften från citron och lime, soja och ingefära. Lägg kalkonen med bröstet uppåt i en ugnsfast form. Pensla kalkonen med marinaden. Salta och peppra rejält. Stek i 225°C varm ugn i 30 minuter.
3
Tag ut formen och sänk temperaturen till 175°C. Lägg i halverade vitlökar i formen. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då.
4
Klyfta primörerna i mindre bitar. När det är ca 30 minuter kvar vänd bröstet uppåt och lägg i primörerna i formen. Ringla över olivolja.
5
Låt ädelosten smälta i en kastrull. Blanda i crème fraiche, kycklingfond och vatten. Låt sjuda en liten stund. Tillsätt ca 1 dl steksky. Smaka av med salt och peppar.
6
Fräs sparrisen i lite smör i en stekpanna. Den ska fortfarande vara knaprig.
7
Servera den citrusrostade kalkonen med rostade primörer och en krämig gräddädelsås.
8
Hur lång tid tar det att steka en hel kalkon? Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska visa 70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.

Fler Recept

Recept

Kalkonköttbullar

Läs Mer
Recept

Kalkonbourguignon med skogschampinjoner, savojkål och smörstekt rödlök

Läs Mer
Recept

Chili con carne

Läs Mer
Recept

Kalkongryta med kokos, lime och ingefära

Läs Mer
Recept

Kung Ingels parisare med tomatsalsa

Läs Mer
Recept

Tandoorifilé med saffransris

Läs Mer
Recept

Söta och heta Kung Ingels-spett med kokos-couscous

Läs Mer
Recept

Kalkonrevbensspjäll

Läs Mer
Recept

Kalkonfilé i cidersås

Läs Mer
Recept

Orientalisk korvgryta

Läs Mer