Foodservice

Helgrillad kalkon med senap och vitlök

Ett underbart grillrecept som får ta den tid det tar! Tillagningen kräver en grill med lock och är kanske inget för den ovane grillaren, men ack så ljuvligt att bjuda familj och goda vänner på!

(5st) Klicka för att ge betyg
6 portioner
Svårighetsgrad: Svår
Tid ca: 180 min

Ingredienser

1 st
hel kalkon
2 st
citron
salt och svartpeppar
100 g
blandade örter
3 st
vitlöksklyftor
100 g
smör, rumstempererat
1 msk
dijonsenap
2 tsk
salt
1 tsk
svartpeppar
Glaze
2 msk
dijonsenap
0,5 dl
honung

Så gör du

1
Se till att kalkonen är helt tinad innan du börjar. Salta och peppra kalkonen in och utvändigt.
2
Finhacka örter och vitlök och rör samman med smöret, citronsaft från en citron, dijonsenap och kryddor.
3
Snitta låren på kalkonen med några snitt. Försök att lossa bröstskinnet något utan att det lossnar helt. Tryck in kryddsmöret under bröstskinnet och över låren.
4
Dela den andra citronen på hälften, pressa ur saften i och utanpå kalkonen. Lägg sedan halvorna inuti. Bind gärna samman benen med ett steksnöre.
5
Starta grillen, det är viktigt att använda kolbriketter. Fördelen briketterna i sidorna så att värmen inte är direkt under kalkonen. När glödbädden blivit fin lägg på kalkonen med ryggsidan nedåt. Sätt på grillocket. Beräkna grilltiden till ca 2,5 timmar. Förmodligen måste du tillföra mer glödande briketter under grilltiden.
6
Rör ihop ingredienserna till glazen. När det återstår ca 10 minuter av grilltiden så pensla rejält med glazen och låt kalkonen få en fin, gyllene yta. Ta undan kalkonen från grillen och låt vila i ca 15 minuter innan servering. Köttsaften ska vara helt klar när kalkonen är färdigstekt.

Fler Recept

Recept

Carbonara med skogschampinjon och kalkonbacon

Läs Mer
Recept

Portvinsmarinerat kalkonbröst

Läs Mer
Recept

Kalkonfärsbiffar med kalkonbacon & blomkål

Läs Mer
Recept

Grillad sparris med Ingelstabacon

Läs Mer
Recept

Kalkon- och rödcurrysoppa

Läs Mer
Recept

Chili- och vitlöksgrillat picknicklår

Läs Mer
Recept

Ingefärs- och honungsvingar

Läs Mer
Recept

Varm grönkålssallad med valnötter, tranbär och kalkonbacon

Läs Mer
Recept

Marias Tortillalasagne

Läs Mer
Recept

Biff à la Lindström på Ingelstavis

Läs Mer