Foodservice

Helstekt kalkon fylld med citrus, pinjenötter och brödstuffing

Denna variant av helstekt kalkon överraskar dina gäster. Fräsch citrus samsas med krispiga pinjenötter och kryddiga örter.

(35st) Klicka för att ge betyg
8 portioner
Svårighetsgrad: Svår
Tid ca: 150 min

Ingredienser

Hel kalkon
1 st
hel kalkon ca 4kg, färsk eller tinad
1 st
gul lök, hackad
3 st
vitlöksklyftor, hackade
2 msk
olivolja
½ st
selleri
100 g
kalkonbacon
50 g
pinjenötter
3 msk
basilika, hackad
3 msk
bladpersilja, hackad
5 st
skivor vitt bröd
olivolja
3 dl
äppelcider
1 st
citron
1 st
apelsin
salt & peppar
Kryddsmör:
80g
smör
1 st
vitlöksklyfta, hackad
4 msk
hackade örter
Sås:
stekskyn
5 dl
vispgrädde
salt & svartpeppar
Tillbehör
ugnsrostad potatis
kokt brysselkål

Så gör du

1
Tina kalkonen om den är fryst. Sätt ugnen på 150°C. Bryn den hackade löken i lite olja. Skär selleri och bacon i mindre bitar, låt bryna med löken. Blanda i pinjenötter, hackade örter och brödet i mindre bitar. Häll över äppelcider. Tillsätt rivet skal från citron och apelsin, pressa i saften från hälften av frukten. Låt vätskan kokan bort lite. Smaka av med salt och peppar.
2
Lägg kalkonen i en ugnsfast form och fyll med brödstuffingen.
3
Lägg smöret i en skål och tillsätt pressad vitlök, örter, salt och peppar. Skär ett snitt i skinnet och lägg i smöret.
4
Stek kalkonen i mitten av ugnen i ca 2 timmar eller tills köttet når en temperatur av 70°C.
5
Lägg potatisarna i en ugnsfast form. Tillsätt olivolja och flingsalt och blanda runt. Stek i ugnen tills de är härligt gyllenbruna och mjuka.
6
Koka brysselkål i saltat vatten så att de precis börjar mjukna.
7
Vill du ha sås till så använd den buljong som finns i formen till den helstekta kalkonen. Är det inte så mycket vätska kvar så späd med liten vatten och koka ur. Sila buljongen och koka ihop med grädde. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer apelsinsaft.

Fler Recept

Recept

Kung Ingels kalkonkorv med rotfruksstomp

Läs Mer
Recept

Ugnsstekt Kung Ingels med fetaost och oliver

Läs Mer
Recept

Ingelstastuffing

Läs Mer
Recept

Ingelstasylta med syltade kantareller

Läs Mer
Recept

Rostad sallad med blåmögelost

Läs Mer
Recept

Gulaschgryta

Läs Mer
Recept

Köttfärssås på kalkon

Läs Mer
Recept

Kalkon- och rödcurrysoppa

Läs Mer
Recept

Citrusrostad kalkon med gräddädelostsås & rostade primörer

Läs Mer
Recept

Strimlad kalkon med glutenfria tortillabröd och äppelyoghurt

Läs Mer