Foodservice

Helstekt kalkon fylld med citrus, pinjenötter och brödstuffing

Denna variant av helstekt kalkon överraskar dina gäster. Fräsch citrus samsas med krispiga pinjenötter och kryddiga örter.

(8st) Klicka för att ge betyg
8 portioner
Svårighetsgrad: Svår
Tid ca: 150 min

Ingredienser

Hel kalkon
1 st
hel kalkon ca 4kg, färsk eller tinad
1 st
gul lök, hackad
3 st
vitlöksklyftor, hackade
2 msk
olivolja
½ st
selleri
100 g
kalkonbacon
50 g
pinjenötter
3 msk
basilika, hackad
3 msk
bladpersilja, hackad
5 st
skivor vitt bröd
olivolja
3 dl
äppelcider
1 st
citron
1 st
apelsin
salt & peppar
Tillbehör
1,5 kg
små potatisar
½ dl
olivolja
1 kg
brysselkål
5 dl
vispgrädde till sås

Så gör du

1
Tina kalkonen om den är fryst. Sätt ugnen på 150°C. Bryn den hackade löken i lite olja. Skär selleri och bacon i mindre bitar, låt bryna med löken. Blanda i pinjenötter, hackade örter och brödet i mindre bitar. Häll över äppelcider. Tillsätt rivet skal från citron och apelsin, pressa i saften från hälften av frukten. Låt vätskan kokan bort lite. Smaka av med salt och peppar.
2
Lägg kalkonen i en ugnsfast form och fyll med brödstuffingen.
3
Lägg smöret i en skål och tillsätt pressad vitlök, örter, salt och peppar. Skär ett snitt i skinnet och lägg i smöret.
4
Stek kalkonen i mitten av ugnen i ca 2 timmar eller tills köttet når en temperatur av 70°C.
5
Lägg potatisarna i en ugnsfast form. Tillsätt olivolja och flingsalt och blanda runt. Stek i ugnen tills de är härligt gyllenbruna och mjuka.
6
Koka brysselkål i saltat vatten så att de precis börjar mjukna.
7
Vill du ha sås till så använd den buljong som finns i formen till den helstekta kalkonen. Är det inte så mycket vätska kvar så späd med liten vatten och koka ur. Sila buljongen och koka ihop med grädde. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer apelsinsaft.

Fler Recept

Recept

Turkeynuggets med raita

Läs Mer
Recept

Kalkonpiccata med färsk pasta

Läs Mer
Recept

Fylld kalkonschnitzel med lättpicklad höstsallad

Läs Mer
Recept

Kalkonburgare med karamelliserad lök

Läs Mer
Recept

Fyllt kalkonbröst med Ajvar relishsås

Läs Mer
Recept

Grillad fänkål med kalkonbacon

Läs Mer
Recept

Helgrillad kalkon med senap och vitlök

Läs Mer
Recept

Sallad med rökt kalkonlår, päron och chèvre omlindade av honung- och rosmarindressing

Läs Mer
Recept

Äpplefylld Wilmaschnitzel

Läs Mer
Recept

Italiensk kalkonstuffing

Läs Mer