Foodservice

Helstekt kalkon fylld med päron och rosmarin

Njut av en smakfull helstekt kalkon med sötpotatis, chèvreyoghurt och rostade mandlar.

(22st) Klicka för att ge betyg
6 portioner
Svårighetsgrad: Svår
Tid ca: 180 min

Ingredienser

1 st
kalkon ca 4 kg
Fyllning:
2 st
päron
1 st
knippe rosmarin
2 st
citroner (1 st skivat och 1 st för rivet skal och juice)
4 msk
kinesisk soja
2 msk
flytande honung
salt
svartpeppar, mald
Sötpotatis:
2-3 st
sötpotatisar
1 st
rödlök
3 msk
olivolja
några kvistar salvia
Saltrostade mandlar
sötmandlar
olivolja
flingsalt
Chèvreyoghurt
3 dl
grekisk yoghurt
100 g
chèvre, smulad
2 tsk
honung
salt
vitpeppar

Så gör du

1
Sätt ugnen på 175°C. Torka av kalkonen på in och utsidan.
2
Klyfta päronen och skiva en av citronerna. Fyll kalkonen med päron, citron och rosmarinkvistar. Salta kalkonen och strö över mald svartpeppar.
3
Rör ihop citronskal, citronjuice, kinesisk soja och honung.
4
Lägg kalkonen på en långpanna med bröstet nedåt, pensla med sojablandningen och stek i mitten av ugnen 1 timme. Ta ut kalkonen, vänd och pensla.
5
Grädda ytterligare 1 timme. Ta ut kalkonen, ös och pensla med sojablandningen. Ställ ytterligare 40-60 minuter. Sätt eventuellt på folie mot slutet. Temperaturen i bröstet ska vara 70°C när kalkonen är färdig.
6
Ta ut kalkonen. Vira in den i aluminiumfolie och låt vila i ca 30 minuter. Gör under tiden sötpotatis, saltrostade mandlar och chèvreyohurt.
7
Höj temperaturen i ugnen till 225°C. Tvätta, torka och skär sötpotatisen och löken i klyftor.
8
Häll olivoljan i en långpanna, vänd sötpotatisen och rödlöken i oljan och strö över salvia. Sätt in plåten i ugnen, ca 20 minuter. Vänd potatisen en gång under tiden. Ta ut plåten och salta sötpotatisen.
9
Rosta mandlarna i en torr stekpanna. Droppa i olivolja och strö över flingsalt.
10
Rör ihop den grekiska yoghurten med ca 100 g smulad chèvre och honung. Smaka av med salt och vitpeppar.
11
Skär upp kalkonen och servera med tillbehören.
12
TÄNK PÅ! Om du använder en fryst kalkon, räkna med att det tar 2-3 dygn i kylskåp innan den tinat helt.

Fler Recept

Recept

Panco- och sesamfrittad kalkon med rotfruktspickels och soyamajjo

Läs Mer
Recept

Flygande Jakob på indonesiskt vis

Läs Mer
Recept

Whiskymarinerat kalkonbröst

Läs Mer
Recept

Saltrostade mandlar

Läs Mer
Recept

Kalkonschnitzel med morotsquiona

Läs Mer
Recept

Kalkonsallad med kalkonpastrami, rostad färskpotatis, äpple och pepparrotskräm

Läs Mer
Recept

Läckra kalkonrullader

Läs Mer
Recept

Nötpanerat Kalkonbröst

Läs Mer
Recept

Kalkonbourguignon med skogschampinjoner, savojkål och smörstekt rödlök

Läs Mer
Recept

Somrig kalkonburgare i salladsblad

Läs Mer