Denna smarriga rätt kan serveras som enskild rätt eller som en favorit på buffébordet.
(1st) Klicka för att ge betyg
10 portioner
Svårighetsgrad: Enkel
Tid ca: 40 min
Ingredienser
Botten:
400 g
kavring
150 g
smör
Fyllning:
12 st
skivor extrarökt kalkon
8 st
gelatinblad
6 dl
gräddfil
0,5 dl
crème fraiche
1 st
rödlök
1 st
knippe gräslök, hackad
1 dl
uccola, hackad
0,5 tsk
salt
1 krm
vitpeppar, mald
Garnering:
10 st
skivor extrarökt kalkon
2 st
fikon
vattenkrasse
Så gör du
1
Kör kavringen till smulor i en mixer.
2
Smält smöret och mixa tillsammans med smulorna. Lägg allt i en springform, ca 24 cm i diameter. Platta till lätt med en sked.
3
Gör fyllningen.
4
Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten 5–10 minuter.
5
Skala och hacka löken (spar ca 2 msk till garnering)
6
Skär kalkonskivorna i små bitar. Blanda gräddfil och crème fraiche och rör sedan ner kalkon och lök. Vänd ner hackad gräslök och ruccola. Smaka av med salt och peppar.
7
Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull.
8
Blanda ner ca 1 dl av fyllningen i kastrullen.
9
Rör därefter ner gelatinblandningen i skålen med resten av fyllningen.
10
Häll fyllningen i spring-formen och ställ in i kylen i minst 3–4 timmar.
11
Lossa kanten med en vass kniv och tag bort ringen på formen.
12
Garnera tårtan med kalkonskivorna tillsammans med fikon skurna i klyftor.
13
Toppa med vattenkrasse och strö över resten av den hackade rödlöken.