Foodservice

Kryddstarka kalkonstrimlor med kinesiska smaksättare

Hunanprovinsen i Kina är känd för sin kryddstarka och robusta mat. Den här rätten är en av många som gjort Hunan vida berömt som ett av de bästa kinesiska köket. Med chili, vitlök och soja får kalkonstrimlorna en het och fyllig smak.

(8st) Klicka för att ge betyg
4 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tid ca: 45 min

Ingredienser

1 st
ägg, lättvispat
2 tsk
ljus kinesisk soja
0,5 tsk
maizena
1 krm
salt
450 g
strimlad kalkonlårfilé
3 dl
jordnötsolja el. neutral matolja
2 st
paprikor, tärnade
2 st
röd chili, finhackad
6 st
vitlöksklyftor, skivade
12 st
svartpepparkorn, grovt stötta
2 tsk
ljus kinesisk soja
2 tsk
mörk kinesisk soja
1 tsk
socker
4 tsk
vitvinsvinäger
2 tsk
Shaoxing risvinäger eller torr sherry
1 tsk
sesamolja
1 tsk
maizena utblandat i 2 msk vatten

Så gör du

1
Blanda ägg, soja, maizena och salt i dubbla plastpåsar. Lägg i kalkonstrimlorna. Låt kalkonstrimlorna marineras i blandningen i ca 20 minuter.
2
Hetta upp oljan och fritera/fräs kalkonstrimlorna på hög värme tills de fått en gyllenbrun färg. Ta upp dem med hjälp av en hålslev, och låt strimlorna rinna av på ett hushållspapper. Låt ca 2 msk av oljan vara kvar i kastrullen, resten hälls av.
3
Hetta återigen upp oljan och fräs paprikan, den finhackade chilin och vitlöken i ca 1 minut eller tills vitlöken har fått en gyllene färg.
4
Häll i de grovt stötta pepparkornen och kalkonstrimlorna och fräs ytterligare 2 minuter.
5
Häll i den ljusa och mörka sojan, sockret, vinägern, shaoxingvinägern (eller sherryn), sesamoljan och redningen (maizena utblandat i vatten).
6
Låt alla ingredienser fräsa samman i någon minut. Servera med nykokt jasminris.

Fler Recept

Recept

Örtbakad kalkonfilé med rotselleripuré och inkokt kalkonbacon

Läs Mer
Recept

Fyllt kalkonbröst med Ajvar relishsås

Läs Mer
Recept

Citrusrostad kalkonbröstfilé med variation på broccoli

Läs Mer
Recept

Flygande Jacob med kalkon

Läs Mer
Recept

Tunnskivad kalkonfilé med saffransremoulad

Läs Mer
Recept

Kalkonbaconsmör med lök

Läs Mer
Recept

Kalkonstek med honung och vitlök

Läs Mer
Recept

Kryddig äppel- och rosmarinsalsa

Läs Mer
Recept

Äpplefylld Wilmaschnitzel

Läs Mer
Recept

Biff à la Lindström på Ingelstavis

Läs Mer