Foodservice

Mischa Billings recept på ”Turkish Turkey”

Kalkon möter Turkiet. Persilja, selleri och lagerblad kokas med köttet och serveras med valnötspuré och krispig sallad.

(1st) Klicka för att ge betyg
4 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tid ca: 90 min

Ingredienser

1 st
kalkonlår med ben
5 st
hela kryddnejlikor
2 st
gula lökar
1 näve
hackad bladpersilja med stammar
2 st
morötter
6 st
hela vitpepparkorn
3 st
selleristjälkar
3 st
lagerblad
1 st
vitlöksklyfta
1,5 dl
kalkonbuljong
1 dl
mjölk
5 st
skivor dagsgammalt ljust bröd, gärna ciabatta
200 g
valnötter
havssalt
svartpeppar, nymald
citronsaft
Till servering:
0,5 tsk
paprikapulver
olivolja
en handfull grovhackade valnötter
krossad rosépeppar
citronzest
färsk mynta

Så gör du

1
Skölj kalkonlåret och lägg det i grytan. Fyll upp med vatten så att låret täcks. Koka upp.
2
Under tiden som vattnet kokar upp skala och skär klyftor av löken. Skala och skär bitar av morötterna. Hacka selleristjälkarna grov
3
Under tiden som vattnet kokar upp skala och skär klyftor av löken. Skala och skär bitar av morötterna. Hacka selleristjälkarna grovt.
4
När vattnet kokat upp skumma av noggrant. Tillsätt därefter lök, persilja, morötter, selleri, persiljan, kryddnejlikorna, pepparkorna och lagerbladen. Räkna ½ tsk salt per liter vatten, smaka av när buljongen är reducerad.
5
Låt sjuda på svag värme i 50 – 55 minuter. Låret ska nå en innertemperatur på 73 grader. Ta upp låret och låt det svalna.
6
Reducera kalkonbuljongen till ½ liter. Sila och häll över i ren gryta. Smaka av om det behövs mer salt och vitpeppar.
7
När låret svalnat avlägsna skinnet. Riv köttet i strimlor och lägg i en skål.
8
Mosa den skalade vitlöksklyftan med en ½ msk havssalt till puré i mortel.
9
Häll mjölken i en bunke lägg i brödskivorna och låt dra i cirka 5 minuter.
10
Mal valnötterna i matberedare till en grov puré. Tillsätt vitlöken, brödskivorna och smaka av med salt, peppar och citronsaft. Tillsätt 1,5 dl buljongen och mixa blandningen helt slät.
11
Häll blandningen över kalkonköttet och blanda ordentligt. Lägg upp på ett serveringsfat. Strö över ½ tsk paprikapulver som fått fräsa i lite olivolja, hackad mynta, krossad rosépeppar, citronzest och näven med grovt hackade valnötter. Om önskas bjud på grönsallad till.

Fler Recept

Recept

Stuffing med hasselnötter och salvia

Läs Mer
Recept

Sardell, oliv- och kaprissmör

Läs Mer
Recept

Flygande Jacob med kalkon

Läs Mer
Recept

Helstekt kalkon på klassiskt vis

Läs Mer
Recept

Kalkonpaj med kantareller, zucchini och gruyèreost

Läs Mer
Recept

Helstekt kalkon fylld med citrus, pinjenötter och brödstuffing

Läs Mer
Recept

Hoisinglaze med sesam och ketchup

Läs Mer
Recept

Tacos med kalkon och guacamole

Läs Mer
Recept

Whiskymarinerat kalkonbröst

Läs Mer
Recept

Kalkonköttbullar med rosmarin och apelsin

Läs Mer