Detta recept är framtaget av Sandra Mastio, Sveriges mästerkock 2015. Supergott!
(1st) Klicka för att ge betyg
4 portioner
Svårighetsgrad: Svår
Tid ca: 60 min
Ingredienser
1-2 st
färsk Wilmaschnitzel
2 msk
olivolja
1 msk
smör
salt
peppar
Rabarberglaze:
1 dl
muscovadosocker
1 dl
vatten
150 g
rabarber
1 st
liten rödlök
0,5 msk
ättika, 24 %
1 msk
japansk soja
0,5 tsk
svartpeppar
Fänkåls- & äppleslaw:
1 st
fänkål
1 st
syrligt äpple
1 st
liten färsk spetskål
1 dl
crème fraiche
1 dl
grekisk yoghurt
2 tsk
dijonsenap
2 tsk
äppelcidervinäger
2 tsk
salt
2 krm
svartpeppar
Fänkålskrutonger:
dagsgammalt bröd
olivolja & smör till stekning
lika delar flingsalt, svartpeppar och rostade fänkålsfrö
Så gör du
1
Rabarberglaze, gör så här: Koka samman socker, vatten och ättika.
2
Finhacka rabarbern och löken och lägg det i lagen. Häll även ner soya, olja och svartpeppar.
3
Låt koka på låg värme i ca 20 minuter tills allt kokat samman och sönder och bildar en trögflytande glaze.
4
Fänkåls- och äppleslaw, gör så här: Blanda crème fraiche, grekisk yoghurt, senap, vinäger, salt och
peppar i en skål.
5
Hyvla äpplet och fänkålen ca 0,5 mm tjockt på en mandolin eller skär det fint med en kniv. Strimla spetskålen ca 3 mm. Blanda allt i en större skål och vänd försiktigt ner dressingen till en jämn härlig slaw.
6
Fänkålskrutonger, gör så här: Stek dagsgammalt bröd i en blandning av olivolja och smör tills det är alldeles krispigt.
7
Lyft av krutongerna på hushållspapper och pudra över en blandning av lika delar mortlat flingsalt, svartpeppar och rostade fänkålsfrön, skaka runt så kryddorna fördelas.
8
Wilmaschnitzel, gör så här: Låt köttet ligga ute en stund och komma upp till rumstemperatur.
9
Hetta upp olja och smör i en panna. Salta ena sidan av köttet och lägg ner det i pannan när smöret tystnat. Stek på medelhög värme ca 2 minuter, salta andra sidan och vänd köttet. Stek sedan ca 1 minut på varje sida, upprepa tills köttet är vackert brynt och når en innertemperatur om ca 73 grader, ta då av köttet och låt det vila i minst 10 minuter. Under den tiden kommer köttet stiga i temperatur till ca 75 grader.
10
Under tiden köttet vilar penslar du det i omgångar med rabarberglazen.
11
Skär upp köttet i ca 1 cm tjocka skivor och pensla med ytterligare glaze, servera med fänkålsslaw och krispiga krutonger.