Restaurang & Storhushåll

Uppfödning

Vi på Ingelsta Kalkon har ingen egen uppfödning. Vi får kalkonerna från kontrakterade bönder. Dessa gårdar finns på ”traktoravstånd” från oss i Tomelilla på Österlen, utom en som ligger ett tiotal mil bort.

Våra kontrakterande bönder använder kalkoner från en engelsk ras. Kalkonkycklingarna kläcks på Adelsåsens gård i Västergötland. När de kommer fram till bondgården i Skåne släpper bonden ut dem i ett stall där de går fritt på en bädd av kutterspån och har alltid tillgång till vatten och foder. När de kommer fram är stallet uppvärmt till +35°C, eftersom de inte själva kan reglera sin kroppstemperatur. I takt med att de växer upp sänks sedan temperaturen gradvis till +20°C.Efter sex veckor flyttar bonden kalkonkycklingarna till ett tillväxtstall. Här får de fortsätta att gå fritt på en bädd av halm och kutterspån, vilket är bra för deras naturliga behov av att sprätta. Även här har de fri tillgång av vatten och foder.

Kalkonhönorna går i tillväxtstallet i cirka tio veckor tills att de väger ungefär fem kilo. Tupparna stannar lite längre. De går i stallet i cirka 20 veckor, tills att de väger ungefär 18 kilo.

Läs Mer

Djuromsorg

Läs Mer

Kläckeri

Läs Mer

Foder

Läs Mer

Transport

Läs Mer

Slakt

Läs Mer

Vinnare av mjukiskalkonen

Läs Mer

Miljöpolicy

Läs Mer

Kvalitet & livmedelssäkerhet

Läs Mer

Restaurang & Storhushåll

Läs Mer

Fakta om kalkon

Läs Mer