Foodservice

Hälsa, näring och kalkon

Att äta en balanserad kost är bra för oss alla. Med en balanserad kost menas att maten vi äter innehåller en bra fördelning mellan kolhydrater, fett och protein. Den har en bra fettkvalitet med låg andel mättat fett och den innehåller lite tillsatt socker och salt. En god hälsa bygger inte enbart på en balanserad kost utan också på tillräckligt med motion och god sömn.

Kalkonkött är ett utmärkt livsmedel
Förutom att det är svenskt, närproducerat och klimatsmart är det också bra ur närings- och hälsosynpunkt. Kalkon innehåller så mycket som 20 av 22 viktiga näringsämnen som vi behöver få i oss av varje dag. Kalkon är proteinrikt och innehåller bra av vitamin D, de flesta B vitaminerna och magnesium. Köttet har ett lågt fettinnehåll och innehåller alla de livsnödvändiga aminosyrorna vi behöver. Svenska Näringsrekommendationer har rekommenderade dagsintag för 22 olika näringsämnen. De två som inte finns i kalkon är kolhydrater och vitamin C.

Fett är livsnödvändigt
Vi behöver fett för att hålla oss varma och för att fettförbränningen skall fungera. Dessutom ingår fett som en viktig del i alla kroppens celler och inte att glömma, i hjärnan. Fett behövs också för att ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Men vi behöver ha fett av rätt kvalité. Mindre av det mättade och mer av det fleromättade. Eftersom kalkonkött är så magert får man i sig mindre av det mättade fettet jämfört med när man äter fläsk och nötkött. Dessutom har kalkonkött ett bättre innehåll av de fleromättade fettsyrorna jämfört med både kyckling, nöt- och fläskkött.

Kalkon är proteinrikt
Kalkonkött innehåller alla de viktiga aminosyror vi behöver. Protein behövs för att bygga upp och reparera olika vävnader i kroppen. Våra muskler och organ består till största del av protein och därför är det också viktigt att fylla på med protein efter det att vi har tränat.

Linda Hallberg

Näringsfysiolog (fil. mag. Nutrition)Recept - mat som gör gott

Läs Mer

Fakta om kalkon

Läs Mer

Ta tempen

Läs Mer

Certifikat

Läs Mer

Bildbank

Läs Mer

Integritetspolicy

Läs Mer

Ingelstaklubben - adressändring

Läs Mer

Kläckeri

Läs Mer

Kvalitet & livmedelssäkerhet

Läs Mer

Djuromsorg

Läs Mer

Månadens klubberbjudande mars

Läs Mer