Foodservice

Örtbakad kalkonfilé med rotselleripuré och inkokt kalkonbacon

En riktig festmåltid! När kalkonbröstfilén får stekas på låg temperatur länge blir den fantastiskt mör och saftig.

(26st) Klicka för att ge betyg
4 portioner
Svårighetsgrad: Svår
Tid ca: 90 min

Ingredienser

Kalkonfilé
ca 800 g
kalkonbröstfilé
1 knippe
timjan
1 knippe
persilja
1 st
saften från en citron
1 st
vitlöksklyfta, pressad
½ dl
rapsolja
salt & peppar
Rotselleripuré
300 g
rotselleri
3 dl
gräddmjölk
50 g
smör
Krossad potatis
800 g
amandinepotatis
2 st
schalottenlökar
75 g
smör
2 msk
vitvinsvinäger
Inkokt kalkonbacon
2 dl
balsamvinäger
1 dl
socker
200 g
kalkonbacon
Kantarellsky
3 dl
rödvin
3 msk
torkade kantareller
4 dl
buljong, t.ex. kalkon
Till servering
200 g
smörstekta kantareller
1 st
svenskt äpple
krasse
picklad rödlök

Så gör du

1
Örtbakad kalkonfilé: Gör en marinad av hackad timjan, persilja, citronsaft, vitlök och rapsolja. Lägg i kalkonfiléerna och låt marinera minst 1 timme, gärna längre.
2
Bryn köttet och lägg över det i en ugnsfast form. Salta och peppra.
3
Baka klart köttet i ugnen på 120°C tills det har en innertemperatur på +70°C .
4
5
Rotselleripuré: Skala rotsellerin. Dela den i mindre bitar och lägg den i en kastrull tillsammans med gräddmjölken. Koka tills bitarna är mjuka.
6
Mixa rotsellerin helt slät med smöret, smaka av med salt.
7
Kantarellsky: Koka upp rödvinet med buljongen och de torkade kantarellerna. Låt reducera till ca hälften återstår. Smaka av med salt och peppar, red ev. såsen.
8
Inkokt kalkonbacon: Strimla kalkonbaconet och koka i vinäger och socker i ca 10-15 minuter.
9
Krossad potatis: Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och krossa potatisen grovt. Blanda med vinäger, smör och hackad schalottenlök. Smaka av med salt och peppar.
10
Serveringstips: Servera med smörstekta kantareller, strimlat äpple, krasse och picklad rödlök.

Fler Recept

Recept

Kung Ingels parisare med tomatsalsa

Läs Mer
Recept

Spett med grillade grönsaker och äppeltzatziki

Läs Mer
Recept

Kalkongryta med Ingelsta Knakare

Läs Mer
Recept

Kalkon- och rödcurrysoppa

Läs Mer
Recept

Kalkongryta med kalkonbacon och grönsaker

Läs Mer
Recept

Kalkonstek med honung och vitlök

Läs Mer
Recept

Kalkonsouvlaki med tzatziki, och grekisk bondsallad

Läs Mer
Recept

Tranbärsmarinerat kalkonbröst med sötpotatismos

Läs Mer
Recept

Somrig kalkonburgare i salladsblad

Läs Mer
Recept

Hoisinglaze med sesam och ketchup

Läs Mer