Restaurang & Storhushåll

BBQ-kalkon med avokadosalsa och loaded sötpotatisfries

Att grilla kalkon är gott och enkelt när man gör en så kallad butteflied kalkon som man klipper upp vid ryggbenet och plattar till den. På så sätt går det snabbare att tillaga kalkonen än om man skulle laga den hel. Däremot behöver du en klotgrill modell lite större för att kunna få rum med kalkonen och laga den med indirekt värme, det vill säga glöden vid sidan av.

(0st) Klicka för att ge betyg
8 portioner
Svårighetsgrad: Svår
Tid ca: 150 min

Ingredienser

Rimlag till kalkonen
2 L
vatten
1 dl
salt
1 dl
strösocker
4 skivor
färsk ingefära
2 tsk
spiskummin
2 tsk
korianderfrön
2 tsk
hel svartpeppar
4 tsk
hel vitpeppar
1 st
hel kalkon - tinad, ca 4 kg
Kryddrub
1 tsk
chipotlepasta
2 tsk
smoked paprika
2 st
vitlöksklyftor, pressade
2 tsk
brun farinsocker
1 st
apelsin, finrivet skal
2 tsk
salt
½ tsk
svartpeppar
2 tsk
lökpulver
2 tsk
rapsolja
½ tsk
torkad timjan
Till grillen
½ L
rökspån, blötlagt
Avokadosalsa
2 st
mogna avokado
1/3 st
grön paprika
1 st
vitlöksklyfta
1 st
schalottenlök, hackad
1 st
lime, finrivet skal & saft
1 kruka
färsk koriander
1 knippe
färsk persilja
½ st
urkärnad jalapeño
1 st
salladslök
salt och svartpeppar
3 msk
olivolja
Loaded sötpotatisfries
100 g
kalkonbacon
500 g
sötpotatisfries (gör egna eller köp frysta och tillaga enligt instruktionerna)
½ dl
majonnäs
1 dl
fet naturell yoghurt
150 g
Fetaost
salt
2 st
salladslök
1 st
urkärnad chili
½ kruka
färsk koriander

Så gör du

1
Koka upp allt till rimlagen och låt sjuda till socker och salt löst sig. Låt lagen kallna helt och lägg sedan ner kalkonen i lagen. Låt ligga i kylskåp i 6-8 timmar.
2
Ta upp kalkonen och låt den torka på hushållspapper i kylskåp med du förbereder ruben. Blanda samman alla ingredienser till ruben.
3
Dela kalkonen vid ryggbenet genom att klippa med en rejäl sax på var sin sida om ryggbenet. Lägg ut den platt på en plåt med skinnsidan uppåt. Gnid in rubben runt hela kalkonen och även in under skinnet. Det är viktigt att kalkonen är torr när du gör detta för annars fastnar inte rubben. Låt gärna kalkonen vila med ruben på i kylskåp i 8-12 timmar men om du inte hinner går det bra att tillaga kalkonen direkt.
4
Lägg rökspånet i blöt och låt ligga i ca 1 timma. Fyll ett tändrör med briketter och tänd på. När briketterna fått fin glöd häll ut glöden ut med kanterna på halva grillen. Se till att gallret är ordentligt rengjort, stäng locket och låt gallret bli varmt i ca 5 minuter. Häll av vattnet från rökspånet och fördela det fuktiga rökspånet över glöden.
5
Packa in den yttersta delen på benen med grillfolie och lägg kalkonen på grillgallret vid sidan av glöden med skinnsidan uppåt (indirekt värme). Placera kalkonen så att lår och ben är närmst glöden, inte bröstet. Stäng locket, justera luftventilerna så de är halvöppnade och låt grilla i ca 1 – 1,5 timme eller tills innertemperaturen på låren är ca +70-73°C grader. Om du märker att värmen i grillen börjar sjunka till under 150°C grader behöver du förmodligen lägga till lite extra glöd (som du tänder vid sidan av i ett tändrör). Tänk på att inte använda för mycket, risken är att värmen i grillen blir för hög och det resulterar i en torr kalkon. Ta bort kalkonen från grillen och låt den vila i 20-30 minuter. Gör under tiden tillbehören
6
Het avokadosalsa; Mixa alla ingredienser utom olivolja och salt till en slät salsa, skrapa ner innehållet från sidorna under tiden om det behövs. Tänk på att salsan ska bli helt slät så fortsätt mixa lite längre än du kanske tror. När du är nöjd med konsistensen tillsätt oljan droppvis under tiden som du fortsätter mixa. Smaka av med salt och peppar och servera salsan genast.
7
Loaded sötpotatisfries; strimla kalkonbaconet och stek knaprigt, låt vila på hushållspapper.
8
Mixa samman majonnäs, yoghurt och fetaost till en krämig dressing, smaka av med salt.
9
Strimla salladslökar, chili och koriander och toppa de nyfriterade sötpotatispommes frites med blandningen. Servera genast tillsammans med grillad kalkon och het avokadosalsa.

Fler Recept

Recept

Porterkalkon

Läs Mer
Recept

Kalkonkalops

Läs Mer
Recept

Jansson med kalkon

Läs Mer
Recept

Röd coleslaw

Läs Mer
Recept

Saltrostade mandlar

Läs Mer
Recept

Ingelstastuffing

Läs Mer
Recept

Helstekt kalkon med citron- och sardellsmör, örtrisotto och grön sparris

Läs Mer
Recept

Grillat kalkonovanlår med fänkål och citron

Läs Mer
Recept

Kryddig äppel- och rosmarinsalsa

Läs Mer
Recept

Honungsglaze

Läs Mer