Citrusrostad kalkon med gräddädelostsås & rostade primörer
Helstekt kalkon passar utmärkt att bjuda till vårens middagsbjudning. Vi smaksätter med brynt smör, ingefära och mängder av citrus. Citrusen ger en härlig fräschör till denna klassiska rätt.
(83st) Klicka för att ge betyg
8 portioner
Svårighetsgrad: Svår
Tid ca: 150 min
Ingredienser
Citrusrostad kalkon
1 st
hel kalkon, tinad eller färsk ca 4 kg
150 g
smör
4 st
citroner, saft & skal
2 st
lime, saft & skal
1 dl
japansk soja
50 g
fryst, hackad ingefära
salt & svartpeppar
Rostade primörer
500 g
delikatesspotatis
500 g
morötter
500 g
palsternacka
1 knippe
rödlök
2 st
vitlök
olivolja
salt & svartpeppar
Sås
280 g
gräddädelost
5 dl
crème fraiche
2 msk
kycklingfond
2 dl
vatten
salt & peppar
Tillbehör
2 knippe
sparris
1 msk
smör
Så gör du
1
Ta ur påsen ur kalkonen. Bind ihop lårbenen.
2
Bryn smöret tills det får en nötbrun färg. Tag av från plattan och tillsätt finrivet skal från citron och lime, saften från citron och lime, soja och ingefära. Lägg kalkonen med bröstet uppåt i en ugnsfast form. Pensla kalkonen med marinaden. Salta och peppra rejält. Stek i 225°C varm ugn i 30 minuter.
3
Tag ut formen och sänk temperaturen till 175°C. Lägg i halverade vitlökar i formen. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då.
4
Klyfta primörerna i mindre bitar. När det är ca 30 minuter kvar vänd bröstet uppåt och lägg i primörerna i formen. Ringla över olivolja.
5
Låt ädelosten smälta i en kastrull. Blanda i crème fraiche, kycklingfond och vatten. Låt sjuda en liten stund. Tillsätt ca 1 dl steksky. Smaka av med salt och peppar.
6
Fräs sparrisen i lite smör i en stekpanna. Den ska fortfarande vara knaprig.
7
Servera den citrusrostade kalkonen med rostade primörer och en krämig gräddädelsås.
8
Hur lång tid tar det att steka en hel kalkon?
Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska visa 70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.
Fler Recept
Recept
Kalkonpaj med kantareller, zucchini och gruyèreost
Ingelsta Kalkon använder cookies på denna webbplats. Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies
Ingelsta Kalkon använder cookies på denna webbplats. Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera och kan inte stängas av. De installeras vanligtvis endast som svar på en handling som du utfört på webbplatsen (till exempel inställning av dina personliga säkerhetspreferenser, ifyllande av formulär etc). Du kan ställa in din webbläsare för att blockera eller varna dig om dessa cookies, men vissa delar av webbplatsen kommer då inte att fungera.
Dessa möjliggör webbplatsens ökade funktionalitet och personliga anpassning. De kan installeras av oss eller av tredje part vars tjänster vi har lagt till på våra sidor. Om du inte tillåter dessa cookies kan det hända att vissa eller alla dessa tjänster inte fungerar korrekt.
Dessa cookies tillåter oss att se besökares beteende på webbplatsen, för att mäta och förbättra prestanda på vår webbplats. Till exempel visar de oss vilka sidor som är mest respektive minst populära och hur länge besökaren stannar på varje sida i webbplatsen.
Dessa cookies kan installeras på vår webbplats av våra reklampartners. De kan användas av företag för att skapa en profil över dina intressen och visa dig relevanta annonser på andra webbplatser. De fungerar genom att unikt identifiera din webbläsare och enhet. Om du inte tillåter dessa cookies kommer du att uppleva mindre riktade annonser.