Restaurang & Storhushåll

Grillad kalkonkebab med baba ganoush och vitlöksyoughurt

Vem älskar inte kebab?! Här gör vi saftiga kebabspett med kalkonfärs och serverar med klassiska tillbehör. Magiskt gott!

(0st) Klicka för att ge betyg
4 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tid ca: 60 min

Ingredienser

Kalkonkebab
ca 600 g
kalkonfärs
1 st
ägg
1 tsk
salt
2 tsk
spiskummin
2 tsk
paprika
1 tsk
mald koriander
2 tsk
malen kanel
1 krm
cayennepeppar
½ tsk
svartpeppar
1 st
stor vitlöksklyfta
grillspett
Baba ganoush
2 st
auberginer
2+3 msk
olivolja
1 tsk
salt
1 st
vitlöksklyfta
1 st
gul lök
4 msk
ljus tahini
2 dl
bladpersilja, finhackad
2 tsk
citronsaft
salt och peppar
Vitlöksyoghurt
2 dl
fet naturell yoghurt
1 st
vitlöksklyfta
½ st
citron, finrivet skal
2 tsk
olivolja
salt och svartpeppar
Till servering
libabröd
röd paprika
sallad
gurka
rödlök
mynta
granatäpplekärnor

Så gör du

1
Använder du grillspett av trä, blötlägg dessa en stund innan du trär på kalkonköttet.
2
Blanda kalkonfärsen med alla övriga ingredienser till en färs, men tänk på att inte överarbeta smeten för då kommer kebaben bli kompakt. Forma lite färs runt varje grillspett till flera kebabspett, lägg på ett fat, täck med plastfilm och låt vila i kylskåp under tiden som du gör tillbehören.
3
Baba ganoush; Dela auberginen på längden och skär små snitt i varje halva på den skurna ytan. Gnid in auberginen med olivolja och krydda med salt.
4
Skär löken i klyftor och trä upp på spett med hel vitlök i skal. (Om du tar bort skalet hinner vitlöken brännas vid innan löken är färdiggrillad).
5
Grilla aubergine och lökspett över indirekt värme på grillen (alltså vid sidan av glöden). Grilla tills alla grönsaker är helt mjuka, förmodligen får du ta bort löken före auberginen som behöver lite längre tid.
6
Låt svalna något och gröp sedan ur fruktköttet ur auberginen med en sked. Lägg i mixer/matberedare eller skål (för stavmixer) tillsammans med lök och skalad vitlök. Mixa till en ganska slät kräm med tahini (skaka burken innan du använder den, då blandas tahinin som lätt skiktar sig när den står i burk), persilja, citronsaft. Tillsätt olivolja på slutet och mixa, men bara en kort stund så att olivoljan inte blir besk. Smaka av med salt och eventuellt mer citron. (Baba ganoushen håller i ca 1-2 veckor i kylskåp.)
7
Riv vitlöken och rör samman med övriga ingredienser till vitlöksyoghurten. Smaka av med salt.
8
Ta ut kalkonspetten från kylen. Pensla spetten med neutral olja och grilla över fin glöd tills de fått gyllebrun färg runt om och är genomstekta.
9
Servera nygrillade kalkonkebabspett med libabröd, baba ganoush, vitlöksyoghurt samt strimlad paprika och gurka, sallad, rödlök, mynta och granatäpplekärnor.

Fler Recept

Recept

Grillat kalkonovanlår med fänkål och citron

Läs Mer
Recept

Lingonmarinerat kalkonlår

Läs Mer
Recept

Minitubs med kryddiga kalkonstrimlor

Läs Mer
Recept

Lätt sallad med kallrökt kalkon, syltade tomater och konärtskocksmousse

Läs Mer
Recept

Grilled cheese med plockad kalkon och karamelliserad lök

Läs Mer
Recept

Senap- och limemarinerad kalkonfilé

Läs Mer
Recept

Kryddig äppel- och rosmarinsalsa

Läs Mer
Recept

Getostfyllda kalkonfärsbiffar med sötpotatis

Läs Mer
Recept

Köttfärssås på kalkon

Läs Mer
Recept

Ratatouille-gratäng med kalkonfilé, rostad vitlök och potatis

Läs Mer