Restaurang & Storhushåll

Grillad Wilmaschnitzel med matig tomatsallad & tahinidressing

Hemligheten bakom saftigt kalkonkött på grillen är att låta den vila efter tillagning. Här får en saftig Wilmaschnitzel gifta sig med en matig sallad och en krämig tahinidressing.

(0st) Klicka för att ge betyg
4 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tid ca: 60 min

Ingredienser

ca 600 g
Wilmaschnitzel av kalkon
3 msk
Favoritrub (se receptet nedan)
neutral olja
flingsalt
Favoritrub
200 g
salt
200 g
mörkt muscovadosocker
40 g
vitlökspulver
40 g
lökpulver
40 g
svartpeppar, finmalen
40 g
smoked paprika
10 g
mortlade fänkålsfrön
Matig sallad
2 skivor
ljust, dygnsgammalt bröd, gärna surdeg
2-3 msk
olivolja
1 st
stor vitlöksklyfta
1 st
romansallad
500 g
tomater
½ st
rödlök
1 kruka
dill
1 kruka
mynta
400 g
kokta kikärtor
salt och svartpeppar
Tahinidressing
2 msk
tahini
1 msk
citronsaft
2 msk
olivolja
1 tsk
honung
ev. liten vatten
salt och svartpeppar

Så gör du

1
Favoritrub; Blanda samman alla ingredienser. Tillsätt gärna lite chilipulver om du vill addera till lite extra hetta. Kryddblandningen är en riktig all-round-rub som passar bra till grillat kalkonkött. Häll upp på torr, väl rengjord burk med lock och förvara i skafferi där den håller länge!
2
Massera in kryddruben runt hela Wilmaschnitzeln och låt den gärna vila i kylskåp 8-24 timmar, men hinner du inte går det givetvis bra att grilla köttet direkt. Förbered salladen under tiden som du tänder grillen.
3
Riv eller skär brödet i grova bitar och rosta i en stekpanna med krossad vitlök, salt olivolja tills krutongerna är gyllenbruna. Låt svalna.
4
Skaka tahiniburken noga innan du mäter upp tahinin, då sesampastan gärna skiktar sig när den står i burken. Blanda tahini och resten av ingredienserna till dressingen i en burk med lock. Skaka dressingen tills allt blandat noga och blanda eventuellt med lite vatten om du tycker dressingen är för tjock i konsistensen.
5
Pensla Wilmaschnitzeln med lite olja runt om och grilla över indirekt värme, det vill säga inte direkt över glöden, i ca 6 minuter på varje sida eller tills innertemperaturen är ca 69-70 grader. Låt sedan kalkonen vila i ca 10 minuter under tiden du gör färdigt salladen.
6
Riv eller skär salladen i mindre bitar. Skär ner tomaterna i grova bitar, strimla rödlöken och hacka hälften av örterna. Blanda allt tillsammans med kikärtor i en stor skål och sväng runt med dressingen. Vänd ner krutongerna och häll upp på ett fat. Skär köttet i tunna skivor, krydda med lite flingsalt och placera ovanpå salladen. Toppa med resten av örterna. Servera genast.

Fler Recept

Recept

Tacos med kalkon och guacamole

Läs Mer
Recept

Kalkonlårstek fylld med dadlar och kalkonbacon

Läs Mer
Recept

Kalkon- och rödcurrysoppa

Läs Mer
Recept

Kalkonburgare med orientalisk touch

Läs Mer
Recept

Vårrullar med krispig sesamsallad och kalkon i lime- & fisksåsmarinad

Läs Mer
Recept

Kalkontårta med kallrökt kalkonbröst

Läs Mer
Recept

Chili con carne

Läs Mer
Recept

Rivig kalkonfärssoppa

Läs Mer
Recept

Saltimbocca på kalkonbröstschnitzel

Läs Mer
Recept

Helgrillad kalkon med senap och vitlök

Läs Mer