Foodservice

Grillat kalkonovanlår med fänkål och citron

Kalkonovanlåret grillas med fördel på klotgrill med indirekt värme. Då flyttar du den varma kolen så att den hamnar utmed sidorna på grillen och placeras det som ska grillas i mitten på gallret. På så sätt kan köttet ligga länga på grillen och bli saftigt utan att brännas.

(4st) Klicka för att ge betyg
4 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tid ca: 60 min

Ingredienser

Till grillen:
ca 800 g
kalkonovanlår
salt & peppar
1 st
fänkål
2 st
tomater
2 st
citroner
Timjan- & vitlöksglaze:
4 msk
olja
2 st
vitlöksklyftor, pressade
½ kruka
timjan, finhackad
1 msk
honung
½ tsk
salt
2 krm
svartpeppar
Ljummen dill- & senapsdressad pärlcouscous
3 dl
pärlcouscous
1 kruka
dill
1 knippe
salladslök
salt & svartpeppar
4 msk
olja
1 msk
vitvinsvinäger
1 msk
senap
1 msk
honung
1 st
vitlöksklyfta, pressad
1 krm
salt
1 krm
svartpeppar

Så gör du

1
Tänd grillen. Vispa ihop timjan- och vitlöksglazen i en skål.
2
Gnid in kalkonovanlåret med salt och svartpeppar. Grilla hastigt med skinnsidan neråt tills det fått en fin grillyta. Vänd sedan köttet och grilla klart på indirekt värme. Pensla på hälften av timjan- och vitlöksglazen mot slutet. Använd en stektermometer för att kontrollera att köttet är genomstekt. När temperaturen når +70°C ta bort kalkonovanlåret från grillen. Vira in köttet i aluminiumfolie och låt köttet vila i ca 20 minuter innan du skär upp det. Temperaturen stiger då ca 5 grader och når rätt temperatur. Köttsaften ska vara helt klar när köttet är färdigstekt.
3
Koka pärlcouscous enligt anvisning på förpackning. Hacka dill och salladslök.
4
Rör ihop olja, vitvinsvinäger, senap, honung, vitlök, salt och peppar till en dressing. Blanda dressingen med ljummen pärlcouscous, dill och salladslök.
5
Skär fänkålen i klyftor. Halvera tomater och citroner. Lägg grönsakerna på grillen.
6
Pensla på resten av timjan- och vitlöksglazen över den grillade kalkonen och servera till dill- och senapsdressad pärlcouscous. Pressa över grillad citron.

Fler Recept

Recept

Mischa Billings recept på ”Turkish Turkey”

Läs Mer
Recept

Nötpanerat Kalkonbröst

Läs Mer
Recept

Wilmaschnitzel med gröna saker

Läs Mer
Recept

Portvinsmarinerat kalkonbröst

Läs Mer
Recept

Lätt sallad med kallrökt kalkon, syltade tomater och konärtskocksmousse

Läs Mer
Recept

Söta och heta Kung Ingels-spett med kokos-couscous

Läs Mer
Recept

Senap- och limemarinerad kalkonfilé

Läs Mer
Recept

Kålpudding med kalkonfärs

Läs Mer
Recept

Porchetta av kalkon med äppelcidersås

Läs Mer
Recept

Sparris- och gurksallad med krämig parmesandressing

Läs Mer