Njut av en smakfull helstekt kalkon med sötpotatis, chèvreyoghurt och rostade mandlar.
(59st) Klicka för att ge betyg
6 portioner
Svårighetsgrad: Svår
Tid ca: 180 min
Ingredienser
1 st
kalkon ca 4 kg
Fyllning:
2 st
päron
1 st
knippe rosmarin
2 st
citroner (1 st skivat och 1 st för rivet skal och juice)
4 msk
kinesisk soja
2 msk
flytande honung
salt
svartpeppar, mald
Sötpotatis:
1,5 kg
sötpotatisar
1 st
rödlök
3 msk
olivolja
några kvistar salvia
Saltrostade mandlar
2 dl
sötmandlar
1 msk
olivolja
flingsalt
Chèvreyoghurt
3 dl
grekisk yoghurt
100 g
chèvre, smulad
2 tsk
honung
salt
vitpeppar
Så gör du
1
Sätt ugnen på 175°C. Torka av kalkonen på in och utsidan.
2
Klyfta päronen och skiva en av citronerna. Fyll kalkonen med päron, citron och rosmarinkvistar. Salta kalkonen och strö över mald svartpeppar.
3
Rör ihop citronskal, citronjuice, kinesisk soja och honung.
4
Lägg kalkonen på en långpanna med bröstet nedåt, pensla med sojablandningen och stek i mitten av ugnen 1 timme. Ta ut kalkonen, vänd och pensla.
5
Grädda ytterligare 1 timme. Ta ut kalkonen, ös och pensla med sojablandningen. Ställ ytterligare 40-60 minuter. Sätt eventuellt på folie mot slutet. Temperaturen i bröstet ska vara 70°C när kalkonen är färdig.
6
Ta ut kalkonen. Vira in den i aluminiumfolie och låt vila i ca 30 minuter. Gör under tiden sötpotatis, saltrostade mandlar och chèvreyohurt.
7
Höj temperaturen i ugnen till 225°C. Tvätta, torka och skär sötpotatisen och löken i klyftor.
8
Häll olivoljan i en långpanna, vänd sötpotatisen och rödlöken i oljan och strö över salvia. Sätt in plåten i ugnen, ca 20 minuter. Vänd potatisen en gång under tiden. Ta ut plåten och salta sötpotatisen.
9
Rosta mandlarna i en torr stekpanna. Droppa i olivolja och strö över flingsalt.
10
Rör ihop den grekiska yoghurten med ca 100 g smulad chèvre och honung. Smaka av med salt och vitpeppar.
11
Skär upp kalkonen och servera med tillbehören.
12
TÄNK PÅ! Om du använder en fryst kalkon, räkna med att det tar 2-3 dygn i kylskåp innan den tinat helt.
Ingelsta Kalkon använder cookies på denna webbplats. Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies
Ingelsta Kalkon använder cookies på denna webbplats. Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera och kan inte stängas av. De installeras vanligtvis endast som svar på en handling som du utfört på webbplatsen (till exempel inställning av dina personliga säkerhetspreferenser, ifyllande av formulär etc). Du kan ställa in din webbläsare för att blockera eller varna dig om dessa cookies, men vissa delar av webbplatsen kommer då inte att fungera.
Dessa möjliggör webbplatsens ökade funktionalitet och personliga anpassning. De kan installeras av oss eller av tredje part vars tjänster vi har lagt till på våra sidor. Om du inte tillåter dessa cookies kan det hända att vissa eller alla dessa tjänster inte fungerar korrekt.
Dessa cookies tillåter oss att se besökares beteende på webbplatsen, för att mäta och förbättra prestanda på vår webbplats. Till exempel visar de oss vilka sidor som är mest respektive minst populära och hur länge besökaren stannar på varje sida i webbplatsen.
Dessa cookies kan installeras på vår webbplats av våra reklampartners. De kan användas av företag för att skapa en profil över dina intressen och visa dig relevanta annonser på andra webbplatser. De fungerar genom att unikt identifiera din webbläsare och enhet. Om du inte tillåter dessa cookies kommer du att uppleva mindre riktade annonser.