Foodservice

Helstekt kalkon på klassiskt vis

Helstekt kalkon blir en underbar middag att dela med nära och kära. En smakfull matupplevelse och en klassisk måltidstradition som lever vidare tack vare dig.

(471st) Klicka för att ge betyg
8 portioner
Svårighetsgrad: Svår
Tid ca: 150 min

Ingredienser

1 st
kalkon, tinad eller färsk, ca 4 kg
Fyllning:
4 st
klyftade äpplen (t.ex. Aroma eller Ingrid Marie)
75 g
smör i bitar
125 g
katrinplommon
2 st
rödlök i bitar
2 kvistar
timjan
2 kvistar
rosmarin
2 kvistar
salvia
Att pensla med:
1 msk
kinesisk soja
50 g
smält smör
salt & peppar
Till ugnsformen:
2 dl
vatten
2 st
gula lök i bitar
2 st
morötter i bitar
5 st
enbär, torkade
En god sås att ha till:
3 dl
grädde
vetemjöl till redning
portvin eller portvinsgelé
salt & peppar

Så gör du

1
Ta ur påsen ur kalkonen.
2
Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen.
3
Blanda smöret med kryddor och soja. Pensla kalkonen runt om. Lägg kalkonen i en ugnsfast form och stek i 225°C varm ugn i ca 30 minuter.
4
Tag ut formen och sänk temperaturen till 175°C.
5
Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då.
6
Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska visa +70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.
7
Till såsen, sila skyn och tillsätt grädde, låt koka upp. Red av med mjöl utrört i vatten. Smaka av med salt, peppar och portvin eller gelé.
8
Tips för dig som vill förbereda! Kalkonen kan förberedas till och med steg 6. Sila i så fall skyn och låt kalkonen kallna. Tranchera kalkonen och lägg upp i en ugnsfast form. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150°C varm ugn.

Fler Recept

Recept

Kalkonovanlår med smak av rosépeppar och dragon, på en macka med manchegokräm

Läs Mer
Recept

Solig currypotatissallad

Läs Mer
Recept

Portvinsmarinerat kalkonbröst

Läs Mer
Recept

Kalkongryta med Ingelsta Knakare

Läs Mer
Recept

Grillad sparris med Ingelstabacon

Läs Mer
Recept

Chili con carne

Läs Mer
Recept

Kalkongryta med kalkonbacon och grönsaker

Läs Mer
Recept

Kalkonbröst med rostade rotfrukter och rödbetshummus

Läs Mer
Recept

Sardell, oliv- och kaprissmör

Läs Mer
Recept

Jansson med kalkon

Läs Mer