Restaurang & Storhushåll

Kryddig pumpapaj

Pumpapaj serveras oftast som dessert till en klassisk Thanksgivingmiddag. I vårt recept använder vi gärna fruktkött från muscatpumpan eller butternut, men prova dig gärna fram med andra pumpasorter. Tänk på att låta pumpaköttet rinna av ordentligt innan du mixar det.

(0st) Klicka för att ge betyg
7 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tid ca: 70 min

Ingredienser

Pajskal
150 g
kylskåpskallt, tärnat smör
3 dl
vetemjöl
1,75 dl
havregryn
1 msk
strösocker
1 nypa
salt
Fyllning
340 g
skalat pumpakött
2 st
stjärnanis
1 st
kanelstång
3 st
ägg
5 msk
råsocker
5 msk
farinsocker
4 tsk
maizena
2 krm
salt
1 tsk
malen ingefära
1,25 dl
vispgrädde
0,75 dl
mjölk
Till servering
kanel att pudra över pajen
lättvispad grädde eller vaniljglass

Så gör du

1
Pajdeg; Arbeta samman alla ingredienser till pajdegen tills du får en deg med smidig konsistens, helst i en matberedare med knivar.
2
Kavla ut degen tunt mellan mjölat bakplåtspapper. Klä botten på en springform med löstagbara kanter, ca 21 cm i diameter, med bakplåtspapper. Klä pajformen med den utkavlade degen (fint att gå upp en bit på kanten) Täck formen med plastfilm och låt vila i kylskåp i ca 20 minuter.
3
Värm under tiden ugnen till 200 grader. Ta bort plastfilmen från formen, nagga botten med en gaffel och grädda skalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
4
Fyllning; Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka det mjukt i en kastrull med lite vatten, kanelstång och 2 stjärnanis.
5
Låt därefter pumpaköttet rinna av ordentligt i ett durkslag (ta bort kryddorna) innan du mixar det slätt med hjälp av en stavmixer.
6
Vispa samman ägg, råsocker och farinsocker. Blanda ner grädde och mjölk. Rör samman de torra ingredienserna och vänd slutligen ner dem i smeten med pumpaköttet. Häll smeten i pajskalet och knacka därefter på pajformen så att luftbubblor i fyllningen försvinner.
7
Grädda i ca 45-50 min i nedre delen av ugnen eller tills fyllningen har stelnat. Täck över med aluminiumfolie om pajen börjar få för mycket färg och fyllningen fortfarande inte stelnat. Låt svalna.
8
Pudra pajen med kanel och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Fler Recept

Recept

Senapsgriljerad julskinka av kalkon

Läs Mer
Recept

Frästa kalkonstrimlor i pitabröd

Läs Mer
Recept

Äpple- och löklåda med kalkonkorv och senapsdressing

Läs Mer
Recept

Porterkalkon

Läs Mer
Recept

Kalkonburgare med karamelliserad lök

Läs Mer
Recept

Korvstroganoff

Läs Mer
Recept

Rivig kalkonfärssoppa

Läs Mer
Recept

Fyllda kalkonrullader med prosciutto och örter

Läs Mer
Recept

Kalkontårta med kallrökt kalkonbröst

Läs Mer
Recept

Thanksgiving middag à la Ingelsta Kalkon

Läs Mer