Restaurang & Storhushåll

Plommonfylld kalkonstek

Plommonfylld stek är en klassisk måltid. I vår variant använder vi oss utav kalkonovanlår. Och du, hoppa inte över såsen – den blir fantastiskt god!

(14st) Klicka för att ge betyg
5 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tid ca: 60 min

Ingredienser

1 st
kalkonovanlår utan ben
salt, svartpeppar
200 g
torkade plommon
2 dl
äppeljuice
2 st
morötter
2 st
gula lökar
Sås
stekskyn
3 dl
grädde
salt, svartpeppar
vetemjöl till redning

Så gör du

1
Värm ugnen till 150°C.
2
Lägg kalkonovanlåret på en skärbräda med skinnsidan nedåt.
3
Skär ett vågrätt snitt från insidan och ut (inte helt igenom) vid den tjockaste delen. Vik ut så att köttbiten blir jämntjock.
4
Krydda rejält med salt och svartpeppar på båda sidor av köttet. Lägg sedan åter kalkonovanlåret med skinnsidan nedåt.
5
Lägg 2/3 av plommonen på en rad i ena delen av kalkonovanlåret. Rulla sedan ihop det hårt och bind med steksnöre till en fast stek. Lägg den sedan i en ugnsfast form.
6
Skär grova bitar av morötterna och löken. Lägg dessa i formen tillsammans med resten av plommonen. Häll på äppeljuicen.
7
Tillaga kalkonsteken i ca 45 minuter, ös då och då. När innertemperaturen visar +70°C tag ut formen ur ugnen och låt kalkonsteken vila invirad i aluminiumfolie en stund innan servering.
8
Sås; Sila av stekskyn i en kastrull och tillsätt grädde. Koka upp. Red såsen med vetemjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
9
Serveringstips; Servera steken med ugnsrostad potatis, rödkål och äppelchutney.

Fler Recept

Recept

Kalkonklämma med krämig rotfruktssallad

Läs Mer
Recept

Juligt kalkonbröst

Läs Mer
Recept

Kalkonsouvlaki med tzatziki, och grekisk bondsallad

Läs Mer
Recept

Mac'n cheese med Kung Ingels

Läs Mer
Recept

Korean BBQ-marinad med sesam & päron

Läs Mer
Recept

Tranbärsmarinerat kalkonbröst med sötpotatismos

Läs Mer
Recept

Vårrullar med krispig sesamsallad och kalkon i lime- & fisksåsmarinad

Läs Mer
Recept

Fylld kalkonschnitzel med lättpicklad höstsallad

Läs Mer
Recept

Pulled kalkon med coleslaw och syrad rödlök

Läs Mer
Recept

Spett med grillade grönsaker och äppeltzatziki

Läs Mer