Restaurang & Storhushåll

Porchetta av kalkon med äppelcidersås

Kalkonovanlåret passar utmärkt att använda till att göra en porchetta (som traditionellt görs av fläskkött). Rätten tar många timmar i ugn, men sköter sig själv största delen av tiden.

(11st) Klicka för att ge betyg
5 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tid ca: 240 min

Ingredienser

1 st
kalkonovanlår utan ben
salt, svartpeppar, chilipeppar
10 skivor
prosciutto di Ingelsta
2 dl
finhackade färska örter (t.ex. rosmarin, salvia och persilja)
3 st
vitlöksklyftor, finhackade
1 st
citron
1 tsk
fänkålsfrön, mortlade
olivolja
steksnöre
2 st
morötter
1 st
gul lök
1 st
röd lök
2,5 dl
torr äppelcider
Sås
stekskyn
2 dl
äppelcider
3 dl
grädde
salt, svartpeppar

Så gör du

1
Värm ugnen till 80°C.
2
Lägg kalkonovanlåret på en skärbräda med skinnsidan nedåt.
3
Skär ett vågrätt snitt från insidan och ut (inte helt igenom) vid den tjockaste delen. Vik ut så att köttbiten blir jämntjock.
4
Krydda rejält med salt, svartpeppar och chilipeppar på båda sidorna av köttet. Lägg sedan åter kalkonovanlåret med skinnsidan nedåt.
5
Fördela prosciutto di Ingelsta, finhackade örter och vitlök, finriven citronzest och mortlade fänkålsfrön på kalkonovanlåret. Ringla över olivolja.
6
Rulla ihop kalkonovanlåret hårt och bind med steksnöre till en fast rulle. Lägg det sedan i en ugnsfast form. Ringla över olivolja.
7
Skär grova bitar av morötter och lök och lägg dessa i formen. Häll på äppelcidern.
8
Tillaga kalkonovanlåret i ca 3 timmar, ös då och då. När innertemperaturen är ca +60°C höj ugnsvärmen till 250°C. Låt kalkonovanlåret stekas i ytterligare 20 minuter tills skinnet är riktigt knaperstekt och innertemperaturen visar +70°C. Tag ut formen ur ugnen och låt kalkonovanlåret vila invirat i aluminiumfolie en stund innan servering.
9
Sila av stekskyn i en kastrull. Tillsätt äppelcidern och låt koka ner till ca 1/3 kvarstår. Tillsätt grädde och koka ner till ca hälften kvarstår. Smaka av med salt och peppar.

Fler Recept

Recept

Bowl med hoisinkalkonkorv och sesamkål

Läs Mer
Recept

Panco- och sesamfrittad kalkon med rotfruktspickels och soyamajjo

Läs Mer
Recept

Korvstroganoff

Läs Mer
Recept

Gulaschgryta

Läs Mer
Recept

Flygande Jakob på indonesiskt vis

Läs Mer
Recept

Kalkonköttbullar med salvia och vitlök

Läs Mer
Recept

Kalkonovanlår med smak av rosépeppar och dragon, på en macka med manchegokräm

Läs Mer
Recept

Aprikos- och whiskeyglaze

Läs Mer
Recept

Kalkonfärsbiffar med kalkonbacon & blomkål

Läs Mer
Recept

Helstekt kalkon fylld med citrus, pinjenötter och brödstuffing

Läs Mer