Ratatouille-gratäng med kalkonfilé, rostad vitlök och potatis
Gratäng är ett lysande sätt att få maximalt med smak och härliga konsistenser men utan att slå knut på sig själv i köket. Här kommer en medelhavs-inspirerad rätt som passar såväl till vardags som fest!
(0st) Klicka för att ge betyg
6 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tid ca: 80 min
Ingredienser
1 st
hel vitlök
250 g
aubergine
250 g
zucchini
1 st
gul lök
4 st
stora vitlöksklyftor
1 st
gul paprika
1 st
röd paprika
2 tsk
salt
svartpeppar
olivolja
2 msk
finhackad rosmarin
1 kg
krossade tomater
1,5 dl
torrt vin
1,2 kg
potatis
1 kg
kalkonbröstfilé
2 st
mozzarella (á 125 g)
3 msk
olivolja
1,5 tsk
salt
½ tsk
svartpeppar
Så gör du
1
Värm ugnen till 200°C. Skär den hela vitlöken på mitten och rostaden med skalsidan neråt tills vitlöken är helt mjuk.
2
Tärna under tiden aubergine, zucchini, lök, vitlök och paprika. Hetta upp en stor gryta med rikligt med olivolja. Fräs lök och vitlök tills de är
mjuka. Tillsätt resterande grönsaker och fräs till de börjar få färg och är mjuka. Tillsätt rosmarin, salt och peppar. Slå på vinet och låt det koka
in. Tillsätt krossade tomater och koka upp. Låt koka på svag värme utan lock i ca 20 minuter eller tills allt kokat samman. Rör om då och då
under tiden.
3
Skär potatisen i tunna skivor, gärna på mandolin. Ta fram den rostade vitlöken, ta bort skalet och mosa själva klyftorna med olivolja. Krydda vitlöksoljan med salt och peppar. Sväng runt potatisskivorna med vitlöksoljan och fördela sedan potatisskivorna längs med kanterna i en ugnsfast form.
4
Skär kalkonbröstfilén i centimetertjocka skivor. Krydda med salt och peppar. Lägg skivorna i mitten av ugnsformen. Häll över ratatouillen så att
den täcker kalkonen och gärna lite av potatisen också. Riv mozzarellan i bitar och fördela över hela formen.
5
Gratinera i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk och kalkonen är genomstekt. Det tar ca 45-55 minuter. Täck med aluminiumfolie om osten får
för mycket färg innan det är färdigt.
Ingelsta Kalkon använder cookies på denna webbplats. Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies
Ingelsta Kalkon använder cookies på denna webbplats. Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera och kan inte stängas av. De installeras vanligtvis endast som svar på en handling som du utfört på webbplatsen (till exempel inställning av dina personliga säkerhetspreferenser, ifyllande av formulär etc). Du kan ställa in din webbläsare för att blockera eller varna dig om dessa cookies, men vissa delar av webbplatsen kommer då inte att fungera.
Dessa möjliggör webbplatsens ökade funktionalitet och personliga anpassning. De kan installeras av oss eller av tredje part vars tjänster vi har lagt till på våra sidor. Om du inte tillåter dessa cookies kan det hända att vissa eller alla dessa tjänster inte fungerar korrekt.
Dessa cookies tillåter oss att se besökares beteende på webbplatsen, för att mäta och förbättra prestanda på vår webbplats. Till exempel visar de oss vilka sidor som är mest respektive minst populära och hur länge besökaren stannar på varje sida i webbplatsen.
Dessa cookies kan installeras på vår webbplats av våra reklampartners. De kan användas av företag för att skapa en profil över dina intressen och visa dig relevanta annonser på andra webbplatser. De fungerar genom att unikt identifiera din webbläsare och enhet. Om du inte tillåter dessa cookies kommer du att uppleva mindre riktade annonser.