Foodservice

Ratatouille-gratäng med kalkonfilé, rostad vitlök och potatis

Gratäng är ett lysande sätt att få maximalt med smak och härliga konsistenser men utan att slå knut på sig själv i köket. Här kommer en medelhavs-inspirerad rätt som passar såväl till vardags som fest!

(0st) Klicka för att ge betyg
6 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tid ca: 80 min

Ingredienser

1 st
hel vitlök
250 g
aubergine
250 g
zucchini
1 st
gul lök
4 st
stora vitlöksklyftor
1 st
gul paprika
1 st
röd paprika
2 tsk
salt
svartpeppar
olivolja
2 msk
finhackad rosmarin
1 kg
krossade tomater
1,5 dl
torrt vin
1,2 kg
potatis
1 kg
kalkonbröstfilé
2 st
mozzarella (á 125 g)
3 msk
olivolja
1,5 tsk
salt
½ tsk
svartpeppar

Så gör du

1
Värm ugnen till 200°C. Skär den hela vitlöken på mitten och rostaden med skalsidan neråt tills vitlöken är helt mjuk.
2
Tärna under tiden aubergine, zucchini, lök, vitlök och paprika. Hetta upp en stor gryta med rikligt med olivolja. Fräs lök och vitlök tills de är mjuka. Tillsätt resterande grönsaker och fräs till de börjar få färg och är mjuka. Tillsätt rosmarin, salt och peppar. Slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt krossade tomater och koka upp. Låt koka på svag värme utan lock i ca 20 minuter eller tills allt kokat samman. Rör om då och då under tiden.
3
Skär potatisen i tunna skivor, gärna på mandolin. Ta fram den rostade vitlöken, ta bort skalet och mosa själva klyftorna med olivolja. Krydda vitlöksoljan med salt och peppar. Sväng runt potatisskivorna med vitlöksoljan och fördela sedan potatisskivorna längs med kanterna i en ugnsfast form.
4
Skär kalkonbröstfilén i centimetertjocka skivor. Krydda med salt och peppar. Lägg skivorna i mitten av ugnsformen. Häll över ratatouillen så att den täcker kalkonen och gärna lite av potatisen också. Riv mozzarellan i bitar och fördela över hela formen.
5
Gratinera i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk och kalkonen är genomstekt. Det tar ca 45-55 minuter. Täck med aluminiumfolie om osten får för mycket färg innan det är färdigt.

Fler Recept

Recept

Kalkongryta med kalkonbacon och grönsaker

Läs Mer
Recept

Kalkon-laab med asiatisk müsli

Läs Mer
Recept

Kalkonsouvlaki med tzatziki, och grekisk bondsallad

Läs Mer
Recept

Kalkonpaj med kantareller, zucchini och gruyèreost

Läs Mer
Recept

Wilmabörsar med ricotta, spenat och granatäpple

Läs Mer
Recept

Sparris- och gurksallad med krämig parmesandressing

Läs Mer
Recept

Kalkonkorvgryta med grekisk touch

Läs Mer
Recept

Kalkonburgare med karamelliserad lök

Läs Mer
Recept

Smörrebröd med kalkon, remoulad, saltgurka & rostad lök

Läs Mer
Recept

Kalkonstroganoff

Läs Mer